Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.

Onze
terugblik.

Goud waard.

Scroll door onze geschiedenis.

Close-up van het uniform van de chefs in Hof ten Damme. Fotografie: Nicholas Van Beylen

Powerkoppel

De ontmoeting tussen Rudi Van Beylen en Dominique Cocquyt in hotelschool Het Spijker in Hoogstraten is de start van een mooie geschiedenis. Samen doorlopen ze hetzelfde stageparcours bij nationale en internationale topchefs. Dat maakt dat het koppel perfect op elkaar is ingespeeld.

Hof ten Damme

In 1999 vormt de ontdekking van het domein Hof ten Damme een mijlpaal in hun leven. Samen bouwen ze het goed uit tot een feestzaal waar enkel de wet van de meest verfijnde gastronomie en de warmste ontvangst geldt. Vandaag behoort het 17de eeuwse landhuis tot de mooiste feest- en vergaderzalen in Vlaanderen.

Ginkgo Biloba

Het logo van Hof ten Damme is de eeuwenoude Japanse notelaar Ginkgo Biloba. Een verwijzing naar de monumentale Japanse notelaar in de tuin van Hof ten Damme. Mee met het ritme van de seizoenen zet hij een bepalende, sfeervolle stempel op het domein.

De boom werd enkele honderden jaren geleden geplant door de familie van Landegem, die een grote belangstelling voor plantkunde koesterde.

Tot op vandaag siert hij het tuinpark van Hof ten Damme. Uiteraard zijn de gasten altijd welkom om de prachtige tuinen te bezoeken of even uit te rusten op de gezellige terrassen.

"Dat maakt dat het koppel perfect op elkaar is ingespeeld."
Voorkant en voortuin van Hof ten Damme te kallo.

Domein Hof ten Damme kent een rijke geschiedenis. De oudste verhalen gaan terug tot de 12de eeuw. Toen werd melding gemaakt van het ‘Castiel van Heinric van Caloe’.

In de 13de eeuw kwam de ‘vrijheerlijkheid van den Damme’ ter sprake, een oud leen van de Gentse familie met diezelfde naam. Willem van den Damme verkocht het ‘Hof ten Damme’ rond 1365-1366 aan Lodewijk van Male, graaf van Vlaanderen en ook heer van Beveren.

Op Kerstdag 1373 tekende laatstgenoemde de akte waarbij o.m. ‘het hof ten Damme met 7 gemeten land’ een huwelijksgift vormde voor zijn bastaarddochter Margareta van Vlaanderen.

Het Hof ten Damme werd opgetrokken op de resten van een ‘aguwette’ of wachttoren (de vroeg-gotische zuil met bladkapiteel is nu nog te zien in de kelder).

In 1638 sprak men van het ‘Fort van Calloo’, dat in 1783 omgedoopt werd tot het ‘Kasteel van Landegem’, eigendom van diezelfde familie. 1958 was het jaar waarin het domein opnieuw en definitief de naam ‘Hof ten Damme’ kreeg.

In 1978 werd er ‘Feestzalen’ aan toegevoegd, maar Rudi Van Beylen en Dominique Cocquyt grepen terug naar de oorspronkelijke versie ‘Hof ten Damme’.

Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.